Navigatie overslaan
Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen

Mede­werkers van Samen­wer­kings­or­ga­nisatie De Wolden Hoo­geveen aan de slag met AI

Bij Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen investeren ze in het kennisniveau van hun medewerkers op het gebied van AI en specifiek ChatGPT. Twaalf medewerkers van het communicatieteam volgden op donderdag 18 januari de workshop Oriëntatie op Artificial Intelligence (AI) bij het Alfa-college.

AI gebruiken om slimmer en sneller te werken

Met de juiste kennis kan AI en ChatGPT je werk vereenvoudigen. In deze workshop leren medewerkers van bedrijven hoe zij met AI-programma’s kunnen werken. Of je nu nieuw bent in de wereld van AI of al een beetje bekend. Linda van Valburg-Vork, communicatieadviseur bij Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen en initiatiefnemer voor deze workshop: “We merken binnen ons communicatieteam dat er een kennisbehoefte is op het gebied van AI en ChatGPT. Een aantal collega’s gebruikt de AI-tools al veel, maar er zijn ook collega’s die het nog helemaal niet kennen. Met deze workshop willen we het kennisniveau van het hele team op hetzelfde punt brengen. Zodat iedereen elkaar kan versterken en helpen. Zo kunnen we samen, met behulp van AI, de werkvoorraad die er ligt een stukje slimmer oppakken en de werkdruk verlagen”. Jan Havik, communicatieadviseur bij Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen en deelnemer van de workshop: “Werk waarmee ik anders lang bezig zou zijn, kan nu veel sneller. Het inzetten van AI scheelt tijd”.

Bewustwording op het gebied van AI

Tijdens de workshop leren de deelnemers hoe je AI kan inzetten in je (dagelijkse) werkzaamheden. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je de juiste vragen stelt aan ChatGPT, dit noemen we het schrijven van een goede prompt. Linda: “We wilden graag leren hoe we ChatGPT nou goed kunnen inzetten op ons werk, bijvoorbeeld door een goede prompt te schrijven waar we echt wat mee kunnen. Dat is gelukt!”. Naast ChatGPT komen tijdens de workshop ook andere AI-tools aan bod. Docent Rob Sieljes van het Alfa-college: “We inspireren de deelnemers door te laten zien wat er allemaal mogelijk is met AI. Zo creëren we bewustwording”. Jan: “Ik had nog nooit met AI gewerkt en heb er nu voor het eerst mee getraind. Ik zie heel veel mogelijkheden en ga het meer toepassen in mijn werk dan ik van tevoren had gedacht, bijvoorbeeld als sparringpartner om op ideeën te komen waar ik zelf niet aan had gedacht, of als inspiratie voor teksten”.

Veilig en vertrouwd werken

Een belangrijk onderdeel van de workshop gaat over veilig en vertrouwd werken met AI. Rob: “We laten de kracht van AI zien, maar ook de valkuilen. Waar moet je rekening mee houden? Het is heel belangrijk om daarbij stil te staan”. Linda: “We moeten natuurlijk zorgen dat AI goed en slim gebruikt wordt binnen de Samenwerkingsorganisatie. Onze communicatie naar inwoners toe moet wel veilig en eerlijk blijven. Daarom zijn we intern bezig om de veiligheidsaspecten goed in kaart te brengen en hier beleid op te maken”.

De toekomst van AI

De ontwikkelingen van AI gaan in sneltreinvaart. We kunnen dus niet meer negeren dat het er is. Maar hoe ziet de toekomst eruit? Gaan banen verdwijnen of veranderen? Rob: “Ik geloof dat banen gaan veranderen, niet verdwijnen. Dat komt doordat de machine (AI) één ding mist dat de mens wel heeft: emotie. Je blijft dus mensen nodig hebben die in de lead zijn”. Linda: “AI is een innovatie die niet meer weg gaat. Daarom willen we erin investeren om dit goed te gebruiken. We willen mee in de ontwikkeling en niet achterlopen, het is immers ons werk”.

Naast deze workshop aan het communicatieteam bij De Wolden Hoogeveen, wordt de introductieworkshop ook bij diverse andere bedrijven, onderwijs- en overheidsinstellingen in de regio gegeven, zoals zorgorganisatie Saxenburgh en Center Parcs. We maken de workshop altijd op maat, zodat het goed aansluit bij de wensen van het team en de organisatie.

Deze workshop sluit perfect aan bij onze verwachtingen en behoeften als communicatieteam. Collega’s zijn enthousiast geworden en we kunnen als team AI nu inzetten om ons werk makkelijker en sneller te maken.

Linda van Valburg-Vork Communicatieadviseur bij Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen