Navigatie overslaan
Les setting met twee mannen
Omscholen

Sla een nieuwe richting in en kies voor omscholing

Omscholing helpt je om weer plezier in je werk te hebben. Om een compleet nieuw vak te leren of om eindelijk die ene passie na te jagen. Wij helpen je op weg.

Man met pijl
Hoe werkt omscholing?

Heb lef en ga voor die carrièreswitch

Omscholing is het leerproces waarbij vakmensen nieuwe vaardigheden leren of zich voorbereiden op een volledig nieuw beroep. Of je nu wilt coderen, creëren, verzorgen of bouwen.

Het woord ‘omscholen’ kan misschien wat overweldigend klinken, zeker als je al veel naar school bent geweest. Maar gelukkig hoeft omscholing niet ingewikkeld te zijn of onnodig lang te duren. Ons aanbod in omscholing is praktijkgericht en is afgestemd op de vraag naar vakmensen in de regio. Bovendien biedt het je veel nieuwe mogelijkheden. Het zorgt voor persoonlijke groei, meer werkgeluk en opent nieuwe deuren.

Zorg, techniek of ICT – in welk vakgebied ligt jouw droombaan? Bij DNA Next zijn er mogelijkheden in vrijwel elke sector. Jouw wensen zijn uniek. Daarom hebben we een breed aanbod aan opleidingen en cursussen, zodat je altijd een programma vindt dat bij je past.

Ontdek je vakgebied

Wij zorgen ervoor dat jij jezelf ontwikkelt in je vak.

Wil je een overzicht van alle cursussen? Ontdek hier alles.

Vrouw in de techniek
Bekijk video 0:26

DNA Next - Het verhaal

Vrouw met oranje trui
Een stap-voor-stap gids

Omscholing bij DNA Next

Elk omscholingstraject is uniek, maar toch zijn er stappen die je bij bijna elke omscholing moet zetten. In deze gids lees je welke stappen dat zijn en hoe ze je helpen bij het navigeren van je eigen omscholingsreis.

 1. 1

  Oriënteren

  De eerste stap naar omscholing is het begrijpen van je eigen vaardigheden, interesses en doelen. Dit kan betekenen dat je een loopbaanbegeleider raadpleegt, online zelfevaluatietools gebruikt – of simpelweg de tijd neemt om na te denken over je werkambities.

 2. 2

  Kijk naar de arbeidsmarkt

  Nadat je je eigen vaardigheden en doelen scherp hebt, is het handig om de arbeidsmarkt te onderzoeken. Hoeveel banen zijn er eigenlijk beschikbaar? Groeit de sector? En welke vaardigheden kan ik leren zodat ik direct aan de slag kan? Dit soort vragen kunnen je helpen bij het vinden van het beste omscholingstraject voor jou.

 3. 3

  Bekijk het aanbod

  Zodra je weet welke baan je aanspreekt en of er genoeg werk te vinden is, ga je uitzoeken welke opleiding of cursus daarbij past. Bepaal bijvoorbeeld of je een korte basiscursus wilt volgen of juist meer tijd wilt investeren in een langere opleiding.

 4. 4

  Inschrijven

  Nu is het tijd om je in te schrijven voor de opleiding of cursus die je gekozen hebt. Dit kan betekenen dat je fulltime gaat studeren, of dat je de opleiding combineert met werk of andere verplichtingen.

 5. 5

  Werk zoeken

  Nadat je de cursus of opleiding hebt afgerond, is de laatste stap om werk te zoeken in je nieuwe vakgebied. Dit is een goed moment om je cv bij te werken, sollicitatiegesprekken te oefenen en te gaan netwerken in je nieuwe vakgebied.

  Omscholing kan uitdagend zijn. Maar met de juiste begeleiding en ondersteuning is het juist een mooie eerste stap naar nieuwe kansen en pluk je er lang de vruchten van.

Twee mannen en een vrouw in les setting met docent
Ontdek waar jouw kansen liggen

Kansrijke beroepen

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is omscholing naar een kansrijk beroep misschien interessant voor jou. De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging, waardoor er nieuwe kansrijke beroepen ontstaan. Benieuwd? UWV laat zien welke beroepen op dit moment goede baankansen bieden.