Navigatie overslaan
Twee mannen en een vrouw in les setting met docent
Finan­cie­rings­mo­ge­lijkheden en sub­sidies

Ontdek de verschillende mogelijkheden

Soms kan de financiering van scholing een uitdaging zijn. Daarom hebben we dit overzicht samengesteld. Om je meer inzicht te geven in de beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden.

Mannen in de techniek
Financieringsregelingen

Financieringsregelingen voor werkgevers

Als werkgever kun je werknemers aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden bieden in de vorm van een jaarlijks opleidingsbudget voor niet-verplichte scholing. Als werkgever mag je namelijk de kosten voor scholing van je werknemer bij de belastingaangifte aftrekken van de winst, als het gaat om scholing voor een toekomstig beroep of om bij te blijven in het vak.

Werkgevers kunnen de opleiding van een werknemer betalen of een werknemer betaald verlof geven voor studiedagen. Voor sommige opleidingen hebben werkgevers via collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) afspraken gemaakt met Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen). In dat geval vergoeden deze fondsen een deel van de kosten. Meer informatie over O&O-fondsen staat op de website van Opleiding en Beroep.

Op Leeroverzicht vind je informatie over financiële regelingen.

Vrouw met oranje trui
Subsidies

Vanuit overheid, bedrijfsleven en gemeenten

De overheid stimuleert kennisverbetering door middel van verschillende subsidieprogramma's. Veel bedrijven en organisaties bieden financiële ondersteuning of samenwerkingsverbanden aan, om zo werknemers bij te scholen in vaardigheden die relevant zijn. Gemeenten hebben vaak lokale subsidies en regelingen om het leren en werken binnen de gemeente te bevorderen. De beschikbare subsidies kunnen een aanzienlijk deel van de kosten dekken voor zowel individuele studenten, als voor werkgevers die hun werknemers willen bij- of omscholen. Bekijk onderstaande mogelijkheden en kijk of je in aanmerking komt voor een van de regelingen.

Wil je een studie volgen die past bij je werk? Vraag dan eens je leidinggevende welke financieringsmogelijkheden er zijn binnen jouw organisatie.

Subsidies

Kansen verzilveren voor vakmanschap (KVV)

Deze subsidie is voor werkgevers, werknemers én werkzoekenden binnen de Bouw & Infra, Metalektro of Metaal & Techniek. Of als je jezelf wilt omscholen naar deze vakgebieden. Als je woont of werkt in Groningen, Friesland of Drenthe krijg je tot € 2.500,- van je opleiding gefinancierd.

Lees verder

Opleidings- en Ontwikkelfondsen (O&O)

Krijg de opleiding van jezelf of je werknemer(s) - deels of geheel - gefinancierd! O&O fondsen helpen medewerkers en bedrijven financieel met scholing in hun branche. Dit kan gaan om een tegemoetkoming van o.a. scholingskosten, begeleidingskosten en persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder

SLIM

De Subsidieregeling Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen ondersteunt MKB-bedrijven en grootbedrijven in seizoensectoren, zoals landbouw en horeca, bij het ontwikkelen van hun medewerkers.

Lees verder

Omscholen in de techniek

In samenwerking met TSH Vakopleidingen en Installatiewerk Noord bieden wij een gratis leer-werktraject aan. In dit traject kijken we samen waar jouw kracht ligt. We vragen van jou interesse in de techniek en een leergierige houding.

Lees verder

Scholingsvoucher FNV

Ben je werkzaam in de Metalelektro? Dan kun je een scholingsvoucher krijgen t.w.v. € 1.500,- voor een cursus of opleiding. Deze vouchers zijn beschikbaar t/m 31 december 2024. Zolang de voorraad strekt, dus OP=OP!

Lees verder

MDIEU

De Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) biedt bedrijven de kans te investeren in gezond en productief werken tot aan de pensioenleeftijd. Voor 2024 is er een budget van € 18,5 miljoen beschikbaar.

Lees verder

Kunnen wij je verder helpen?

We vinden het belangrijk dat iedereen kans heeft op goed onderwijs. Neem contact op met Marieke of een van haar collega's om meer te weten te komen over de subsidies en financieringsmogelijkheden.