Monteurs klaargestoomd voor de toekomst van waterstofmobiliteit

De werkplaats van de gemeente Groningen, waar de gemeente het onderhoud voor alle voertuigen uitvoert, is de ‘mooiste technische speeltuin van Noord-Nederland’, zegt Lambertus Nijland. Hij is teamleider van de werkplaats. In de grote werkplaats wordt gesleuteld aan de voertuigen van de gemeente, zoals vuilniswagens, busjes en auto’s.
Waterstof vraagt om nieuwe kennis
De gemeente heeft allerlei soorten voertuigen, van diesel tot elektrisch. Maar ook steeds meer vrachtauto’s en personenauto’s die op waterstof rijden. Dat is beter voor het milieu, het belast het stroomnet niet en chauffeurs kunnen er snel mee tanken. Maar niet één van deze voertuigen is hetzelfde. Ze zijn uniek en daardoor is het onderhoud een uitdaging. Om monteurs te leren hoe voertuigen op waterstof werken en hoe ze daarmee om kunnen gaan, heeft DNA Next op verzoek van de gemeente de cursus ‘Waterstof in mobiliteit’ ontwikkeld. Alle 25 monteurs van stadsbeheer van de gemeente volgen de vijfdelige cursus waarin ze kennis en vaardigheden opdoen over waterstoftechnologie in mobiliteit én om veilig en deskundig te werken met voertuigen die aangedreven worden door waterstof.
De cursus is een combinatie van theorie en praktijk. De cursus wordt door docenten op meerdere locaties gegeven, zoals bij Holthausen, het bedrijf dat de waterstofvoertuigen maakt, bij de Energiehub050, maar ook op de werkplaats van de gemeente. In een zaal boven de werkplaats krijgen de monteurs les. Eerst een stuk theorie. Daarna kunnen ze in de werkplaats meteen aan de slag met wat ze geleerd hebben. De cursus wordt in kleine groepen van vier tot zes personen gegeven. Dat bevalt goed. “Het mooie van de kleine groepen is dat iedereen aandacht krijgt en ook vragen durft te stellen”, zegt Lambertus.
Maatwerk voor de monteurs
Aldert van der Weg is een van de docenten die de cursus heeft ontwikkeld. “De gemeente heeft voertuigen die op waterstof rijden en de werkplaats moet het onderhoud daarvan zelf uitvoeren. Wij leren de monteurs hoe dat moet. We hebben ze laten meedenken met de cursus. Ze hebben aangegeven wat ze willen leren. We leren monteurs daarom tools die ze direct kunnen meenemen in de praktijk”, vertelt Aldert.
Een nieuwe uitdaging voor monteurs
Melvin Willems is een van de monteurs die de cursus volgt. “Waterstof komt nog niet zo vaak voor. Het is nieuw en best ingewikkeld. Maar ik vind het leuk om te leren. Het is een uitdaging. Maar doordat alles in de cursus stap voor stap uitgelegd wordt, leer je er veel van. Zo heb ik al geleerd om de onderdelen in een voertuig te vinden.”
De samenwerking met DNA Next bevalt Lambertus goed. “We werken vaak samen met DNA Next. Wij hebben de materialen, zij hebben de didactische kennis. De samenwerking is super en we weten elkaar altijd te vinden. Ik denk dat er nog wel meer trainingen volgen. De techniek verandert continu. Als er iets komt wat ons kan leren om het nog beter te doen, dan grijpen we dat aan.”

De samenwerking met DNA Next is super en we weten elkaar altijd te vinden. Ik denk dat er nog wel meer trainingen volgen. De techniek verandert continu. Als er iets komt wat ons kan leren om het nog beter te doen, dan grijpen we dat aan.
Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? We komen graag in contact om passende scholing aan te bieden voor jullie scholingsvraagstuk.