Navigatie overslaan
Woonzorgcentrum de Westerkim

Zorg­ver­sterkers helpen de bewoner én de mede­werkers van de Wes­terkim

Verzorgende met vrouw in rolstoel tekenen

Dat de zorgsector handen tekort heeft en dit de komende jaren alleen maar erger wordt, is duidelijk. Bij woonzorgcentrum de Westerkim wordt al aan oplossingen gewerkt. Daar zetten ze zorgversterkers in die het personeel ondersteunen.

Bij de cursus Zorgversterkers van DNA Next leren deelnemers in twee dagen basiszorg aan een bewoner te geven. Ze leren onder andere het wassen, aan- en uitkleden, hulp bij voeding, hulp bij het naar bed gaan en veilig en hygiënisch werken.

Oplossing voor personeelstekorten

De Westerkim biedt zorgversterkers twee keer per jaar de cursus aan. De deelnemers zijn heel verschillend, zegt Denise van Dijk, teamleider zorg & welzijn. “De een werkt in de supermarkt, de ander heeft ooit in de zorg gewerkt, is nu met pensioen en wil nog een steentje bijdragen. Ze zijn van jong tot oud.”

Bij de Westerkim lopen de zorgversterkers voor ze de cursus volgen twee dagen mee op de afdeling, vertelt Denise. “Dan zijn ze goed voorbereid en hebben ze al gezien hoe het werk in de praktijk gaat. Zo halen ze het meeste uit de cursus.”

Een nieuwe kans in de zorg

Johannes Akkerman (77) is een van de zorgversterkers in de Westerkim. Johannes had 44 jaar een kantoorbaan, maar had altijd al interesse in de zorg. Toen hij een artikel in de krant zag over zorgversterkers, meldde hij zich aan voor de cursus. “Mijn kinderen zeggen dat ik ooit een verkeerd beroep heb gekozen”, zegt hij. “De zorg heeft mij altijd aangetrokken.”

Nadat hij de tweedaagse cursus Zorgversterkers volgde bij het Alfa-college in Hoogeveen kon hij bij de Westerkim aan de slag. Sinds 2022 is hij daar zorgversterker. “Ik ondersteun het personeel. Ik help bij het wassen en aankleden van bewoners en ga soms met ze naar buiten. Dan maken we even een rondje. De verscheidenheid van het werk vind ik leuk.”

Versterking voor het hele team

Voor de Westerkim zijn de zorgversterkers een uitkomst, zegt Denise. “We weten natuurlijk dat we steeds meer tekorten in de zorg zullen krijgen. Daarom werken we graag met zorgversterkers. Het is fijn dat er een extra handje is op de afdeling.”

De Westerkim wilde de zorgversterkers eerst alleen inzetten als invallers bij ziekte en drukte, maar het bevalt zo goed dat ze vaker met zorgversterkers werken. De zorgversterkers werken diensten van vier uur, bijvoorbeeld van 07:00 tot 11:00 uur in de ochtend. “De zorgversterkers vinden het leuk om te doen, het is fijn voor de bewoners en de vaste medewerkers zijn ook blij dat er iemand naast ze staat”, vertelt Denise.

Een opstap naar een toekomst in de zorg

De cursus en het werk als zorgversterker zijn een laagdrempelige manier om kennis te maken met de zorg, merkt Denise. “We zien nu ook zorgversterkers die door willen leren, die nog een opleiding willen volgen. Het is ons doel dat ze daarna bij ons blijven werken.”

Johannes bevalt het werk als zorgversterker goed. “Het is leuk om te doen. Naast de zorgtaken heb ik ook tijd om bij een bewoner te zitten en een praatje te maken. Daar hebben ze behoefte aan. Ik vind het mooi dat ik dat kan doen.”

We weten natuurlijk dat we steeds meer tekorten in de zorg zullen krijgen. Daarom werken we graag met zorgversterkers. Het is fijn dat er een extra handje is op de afdeling.

Denise van Dijk Teamleider zorg & welzijn
Meer info?

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op