Navigatie overslaan
Bossers en Cnossen

Bossers en Cnossen en DNA Next staan samen sterker

Docente legt uit aan man

In de digitale wereld kan iedereen nog wat leren, vindt Gia Geerman van Bossers en Cnossen. De Groningse IT-infrastructuur dienstverlener heeft daarom het Tech Savvy traject ontwikkeld, een programma waardoor professionals met kennis en vaardigheden grip krijgen op de digitale wereld. Samen met DNA Next heeft Bossers en Cnossen meerdere trajecten van Tech Savvy gegeven.

Voor Bossers en Cnossen is het belangrijk om bij te dragen aan digitale vaardigheden. “We sluiten ons aan bij alles waarvan we denken dat het Groningen of het Noorden een stapje verder kan helpen’’, zegt Gia. Daarom geeft ze samen met een docent van DNA Next de Tech Savvy trainingen. Ze vindt het een ideale combinatie. “We komen van twee verschillende werelden en vullen elkaar aan. Ik heb een andere kijk op de trainingen dan de docenten en we brengen deze inzichten samen. Samenwerken vind ik belangrijk. Waarom zouden we het apart van elkaar doen? Samen staan we sterker.’’

Het Tech Savvy traject is een combinatie van technische kennis en 21e-eeuwse vaardigheden. Tijdens de training leren deelnemers over hardware, gadgets, privacy, security, de cloud, apps, zoeken, platformen, kunstmatige intelligentie en ethiek. Ze leren hoe ze dit moeten toepassen in de dagelijkse praktijk. Maar geen training is hetzelfde. “De cursus is echt maatwerk. Het is altijd afhankelijk van wat nodig is. Het is een traject waarbij je gaandeweg samen met de groep bepaalt hoe het verder gaat’’, zegt Gia. Dat maakt Tech Savvy volgens haar juist zo leuk en bijzonder.

Iedereen kan de training volgen. Zelfs voor wie denkt alles te weten, valt er volgens Gia nog genoeg te leren. “Bij een training die ik samen met DNA Next heb gegeven, was het verschil in leeftijd en vaardigheden enorm. De jongste was 25 jaar, terwijl de oudste bijna 60 jaar was. Maar zelfs de jongste leerde nog veel bij. Ik merk dat jongere mensen vaak alles online durven en kunnen, maar daardoor niet stilstaan bij de gevaren.”

Door het traject kunnen deelnemers zelfverzekerder met de digitale wereld omgaan. Dat is niet alleen nodig voor alle zaken die tegenwoordig online geregeld moeten worden, maar verhoogt volgens Gia ook de kwaliteit van leven van mensen. “Het kan mooie dingen met zich meebrengen, buiten de nodige verplichte zaken. Zo had ik eens een deelnemer die door de cursus leerde hoe YouTube werkt. Toen ik hem daarna weer zag, vertelde hij enthousiast dat hij die week allemaal video’s had gekeken van concerten waar hij ooit is geweest.’’

Met DNA Next wil Gia graag trainingen geven. “Dat komt doordat DNA Next korte opleidingen aanbiedt. Lange, traditionele opleidingen vormen een mooie basis, maar dat is niet wat de samenleving nu vraagt. Er is nu bijvoorbeeld dringend behoefte aan personeel. Hoe mooi is het dan dat je bij DNA Next met slechts een paar maanden scholing direct binnen een bepaalde sector aan de slag kunt? Het is een manier om te laten zien dat we vooruit willen en inspelen op de huidige behoeften. Heel lang ontbrak dit in het traditionele onderwijs."

Dat vind ik de kracht van DNA Next en daar wil ik graag aan bijdragen.

Gia Geerman Trainer bij Bossers en Cnossen