Navigatie overslaan
Kinderopvang de Kinderkei

Kin­der­opvang de Kin­derkei blijft leren

Vrouw in kinderdagverblijf

Hoe werkt het babybrein eigenlijk? Wat is een fijne manier voor een kind om opgetild te worden? En op welke manier doe je dat zodat het ook voor je eigen rug goed is? In de kinderopvang veranderen de inzichten continu. Kennis verbreden en bijhouden is voor pedagogisch medewerkers daarom niet alleen belangrijk, maar vaak ook verplicht. Zo zijn er cursussen die medewerkers moeten volgen. Vanaf volgend jaar is het voor pedagogisch medewerkers bijvoorbeeld wettelijk verplicht om de cursus babyexpert afgerond te hebben.

Bij kinderopvang de Kinderkei, dat negen locaties in Friesland met zo’n honderd medewerkers, volgen 45 medewerkers – van leidsters tot directie – de cursus babyexpert. Tijdens de lessen leren ze over de ontwikkeling van het babybrein. Ook doen ze praktische kennis op, over bijvoorbeeld de juiste tiltechnieken bij verzorgende taken. Dat doen ze in vier avonden verdeeld over twee maanden met elk een eigen thema.

De cursus babyexpert doen de medewerkers van de Kinderkei bij DNA Next. Dat is een heel bewuste keuze, vertelt HR-professional Leandra van de Kinderkei. “We hebben gekozen voor een cursus met veel praktijk, die incompany en na openingstijden van de opvang gegeven kan worden.” Ze heeft de scholing zelf ook gedaan, zodat ze weet wat voor cursus haar medewerkers volgen. En doordat ze zelf ook de opleiding pedagogisch medewerker heeft gevolgd, vergroot ze door deze cursus ook haar eigen inzetbaarheid, zodat ze, mocht dat eens nodig zijn, zelf ook voor de groep kan staan. “Het is een leerzame cursus met veel nuttige informatie. Het frist alles weer op. De bijeenkomsten hebben leuke interactieve opdrachten en de sfeer is goed.”

Leidinggevende Ellen heeft de scholing ook al afgerond. Ze is heel enthousiast over de cursus die ze met veertien collega’s volgde. De combinatie van theorie met praktische opdrachten was prettig. Maar het is vooral de docent waardoor de cursus zo goed is bevallen. “Sanne, de docent die de lessen gaf, heeft een heel fijne manier van werken. Ze begrijpt dat je de cursus na een lange werkdag volgt. Het was veel informatie, maar ze legt het heel duidelijk uit. Ze houdt je door haar enthousiasme bij de les.”

Tijdens de cursus heeft Ellen, die al achtien jaar in de kinderopvang werkt, veel geleerd. “Ook al heb je nog zoveel ervaring, je leert weer nieuwe dingen. Het was echt een verfrissende aanvulling. Sanne had veel praktische tips, die ik zeker meeneem.” Zo let Ellen nu als ze langs de groepen op de opvang loopt even extra goed op of de radio aanstaat. “Sanne vertelde dat het voor baby’s veel extra prikkels kan geven als de radio aan staat. Leidsters hebben vaak de radio aan op de groep. Dat is gezellig.’’ Door de cursus maakt Ellen haar medewerkers bewust van de prikkels die dat veroorzaakt. Leandra is blij dat de medewerkers van de Kinderkei zo positief zijn over de cursus.

Zo’n cursus geeft een boost. Je kunt veel van elkaar leren en ervaringen uitwisselen.

Leandra Vedder HR-professional
Vrouw met kinderen in kinderdagverblijf