Manter en DNA Next gaan voor succes
De naam Manter doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar het resultaat van het werk dat het Drentse bedrijf doet is in de supermarkt in Nederland – en ver daar buiten – te vinden. Grote kans dat de per kilo verpakte peren, het netje uien en de 500 gram cherrytomaatjes die je in je winkelmandje legt, zijn verpakt door het bedrijf uit Emmen.
Sinds 1995 maakt Manter weeg- en verpakkingsmachines die verkocht worden in 77 landen. Het bedrijf heeft daarvoor monteurs in dienst die mechanisch en elektrisch werk doen. Maar niet elke medewerker die interesse heeft in het werken met elektrische machines kan daar meteen mee aan de slag. Daarom heeft Manter samen met DNA Next een cursus basis elektrotechniek voor medewerkers ontwikkeld. "We wilden geen standaard cursus, maar maatwerk. Dat kon bij DNA Next", vertelt Jacqueline Heikens, HR-medewerker bij Manter.
De cursus is een combinatie van theorie en praktijk. De theorielessen volgden de medewerkers op een locatie van DNA Next, voor de praktijklessen kwam de docent naar Manter toe. De docent werkte daarvoor samen met een ervaren medewerker van Manter. "Tijdens het traject hebben we gemerkt dat deelnemers het meeste leren van de theorie kunnen plaatsen in de praktijk. We hebben de cursus daarom afgerond met twee praktijkdagen. Dan blijft het niet bij alleen een toets halen", zegt Jacqueline.
De cursus is tussentijds ook nog bijgesteld op verzoek van deelnemers. Zo vonden de medewerkers dat er te veel aandacht werd besteed aan de wet van Ohm, een formule die wordt gebruikt om de relatie te berekenen tussen elektrische spanning, elektrische stroom en weerstand in een stoomkring. "Dat was duidelijk. Dan gaan we door naar een ander onderdeel", zegt Jacqueline daarover. Juist door de cursus tussentijds aan te passen, denkt ze dat de medewerkers er het maximale uit hebben gehaald.
Tussentijds aanpassen kan niet met elke partij, zegt Jacqueline. "Dat is fijn aan DNA Next, dat je dat dan zo kan doen. Het is een flexibele partij die meebeweegt. Daardoor is de samenwerking zo goed. We willen allebei dat het een succes wordt."
Die opzet is gelukt. Na afloop liet Manter de zes cursisten een enquête invullen. "Daaruit bleek dat ze heel tevreden waren. Veel onderdelen, zoals de deskundigheid van de docent en de snelheid waarmee de vragen werden beantwoord, kregen als cijfer een acht of een tien." Jacqueline hoopt daarom dat de cursus een vervolg krijgt.