Navigatie overslaan
Cosis

Cosis leidt tech­no­lo­gie­am­bas­sadeurs op voor de zorg van morgen

cosis

Zorg en technologie komen samen bij Cosis. Dankzij de cursus ‘Technologieambassadeur in de zorg’ van DNA Next, krijgen medewerkers inzicht in technologische toepassingen en leren ze hoe ze collega’s kunnen meenemen in innovaties die het werk lichter, leuker en slimmer maken.

In de zorg staan we voor grote uitdagingen; te weinig medewerkers, steeds meer zorgvraag en een sector die constant in verandering is. Technologie biedt hierin veel kansen. Maar hoe zorg je ervoor dat technologische oplossingen niet blijven steken in plannen, maar écht landen op de werkvloer? Cosis vond het antwoord in de samenwerking met DNA Next.

Van probleem naar oplossing

De cursus ‘Technologieambassadeur in de zorg’ is speciaal ontwikkeld voor zorgmedewerkers van Cosis en andere zorgorganisaties. In vijf bijeenkomsten van drie uur werken zij met een vaste methodiek – gebaseerd op het stappenplan ‘De Helpende Hand’. Zo leren ze hoe ze vanuit een praktijkprobleem tot een passende technologische oplossing komen. Esther: “Wat deze cursus zo sterk maakt, is dat we echt met elkaar sparren. Je zit niet in je eigen tunnelvisie, maar leert van collega’s uit andere teams en zoekt samen naar slimme oplossingen.” Maar de cursus gaat verder dan alleen kennis over techniek en innovatie. Deelnemers maken een projectplan én leren hoe ze dat succesvol implementeren binnen hun eigen team Ze nemen collega’s hierin mee en groeien zo uit tot echte ambassadeurs.

Technologie als middel, niet als doel

Bij Cosis is technologie geen doel op zich, maar een hulpmiddel bij het beantwoorden van zorgvragen. Alles begint bij de vraag: wat heeft de cliënt nodig? In het ZorgTechLab – dat is geïnspireerd op een cliëntappartement – worden innovaties getest in realistische situaties. Niet als showroom, maar als leeromgeving vanuit de leefwereld van de cliënt. Martin Huisman, adoptieadviseur bij Cosis: “We willen de zorg makkelijker, mooier, leuker, slimmer en sneller maken. Met de leefwereld van de cliënt die centraal staat. Maar dan moeten onze begeleiders wel goed opgeleid zijn.”

Tijdens de cursus werken deelnemers aan pilotprojecten die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Zo werd onder meer Tessa getest – een pratende bloempot die cliënten helpt bij hun dagstructuur. Martin: “Een cliënt zei: ‘Je hoeft me niet meer te roepen, ik kom nu zelf naar het koffiemoment.’ Dat is eigen regie, mogelijk gemaakt door technologie.” Ook slim incontinentiemateriaal van Tena werd ingezet. Op basis van het urinepatroon adviseert het systeem het juiste hulpmiddel, wat zorgt voor minder afval, lagere kosten en meer comfort. Thijs Hoekstra, deelnemer aan de cursus en begeleider bij Cosis: “We zien direct resultaat: minder verspilling, lagere kosten en een efficiëntere zorgplanning.”

Nieuwe rol binnen het team

Na afronding van de cursus vervullen de technologieambassadeurs een voortrekkersrol binnen hun teams. Ze begeleiden de implementatie van innovaties, ontdekken nieuwe mogelijkheden op de werkvloer en zorgen voor kennisdeling binnen en buiten hun locatie. Thijs: “Als ik nu rondloop, zie ik ineens overal kansen. Voor techniek, voor verbetering, voor slimmere zorg.”

Vervolg in zicht

De eerste cursus is inmiddels succesvol afgerond en een nieuwe groep staat al in de startblokken. Het liefst is dit een groep medewerkers uit meerdere zorgorganisaties. Martin: “Deze cursus wordt extra krachtig als je leert met én van mensen uit andere zorgorganisaties. Iedere organisatie pakt het anders aan en juist die mix maakt het echt waardevol.” Cosis streeft ernaar om op elke locatie een technologieambassadeur aan te stellen. Want de zorg van morgen vraagt om medewerkers die niet alleen zorgen, maar ook durven te vernieuwen. Martin: “Alle zorgmedewerkers gaan in de nabije toekomst zorgtechnologie toepassen als geïntegreerd onderdeel van hun vak. Om dit te bereiken hebben we nu de ambassadeurs nodig. Zij lopen voorop in kennis en nemen de collega's mee. Elke locatie heeft dan ook minimaal één opgeleide technologieambassadeur nodig.”

Aan de ene kant leer je wat er allemaal mogelijk is met zorgtechnologie. Aan de andere kant draait het erom hoe je je collega’s daarin meeneemt.

Martin Huisman Adoptieadviseur, Cosis
Wil jij ook investeren in technologieambassadeurs in de zorg?

Neem contact met ons op voor een cursus op maat binnen jouw organisatie.

Contact
Tech­no­lo­gie­am­bas­sadeur in de zorg thumbnail