Navigatie overslaan
27 juni 2024

Je bent nooit te oud om te leren!

Peter behaalt Duits certificaat

Een mooi moment voor cursist Peter van der Linde. Hij ontving afgelopen maandag een bewijs van deelname van de cursus Maatwerk Duits uit handen van docent Jacolien de Wit, docent bij het Alfa-college in Hardenberg. Een unicum voor DNA Next, want Peter is met zijn leeftijd van 82 jaar onze oudste cursist. 

Peter werkt al jaren als vrijwilliger bij natuuractiviteitencentrum de Koppel. “Vroeger vertelde ik verhalen aan kinderen en begeleidde ik hen bij diverse activiteiten. Maar tegenwoordig werk ik bij beheer: het ontvangst van gasten, koffie en thee schenken en uitleg geven over wat hier bij het natuuractiviteitencentrum allemaal te doen is. Zeker in de zomerperiode krijgen wij veel bezoekers uit Duitsland. Ik heb lang geleden wel Duits gehad, maar het is fijn om dit toch meer te professionaliseren. Kinderen die uilenballen uitpluizen, of mee kunnen doen aan een speurtocht, hoe zeg je dat in het Duits? Na deze cursus heb ik het vertrouwen om iedereen goed en beleefd te woord te staan.” 

Jacolien vertelt: “We hebben voornamelijk gewerkt aan het vergroten van de woordenschat, met specifieke vaktermen die de medewerkers van het natuuractiviteitencentrum veel gebruiken. En hoe je Duits op een beleefde manier spreekt. Ik merk dat veel cursisten uit gemak overschakelen op Engels, maar dat ze Duits eigenlijk ook wel kunnen. Ze moeten het gewoon doen! En dat hebben we met elkaar geoefend. Niet direct voor de hele groep, maar één op één. Ik vind het belangrijk dat iedereen op een ontspannen manier leert.” 

“Het was heel erg gezellig”, beaamt Peter. “En ik vond het heel prettig dat we één groep waren. Ook al waren er onderlinge verschillen in achtergrond en niveau: in deze les waren we gelijkwaardig. En de Duitse quiz via Lesson up kon ik ook prima meedoen met de app op mijn telefoon. Geen enkel probleem.” 

De Koppel kwam via Marketing Vechtdal in contact met DNA Next. Deze scholing werd verzorgd door Alfa-college. In totaal nam een groep van tien medewerkers en vrijwilligers deel aan de scholing.

Ze moeten het gewoon doen! Ik vind het belangrijk dat iedereen op een ontspannen manier leert.

Jacolien de Wit Docent
Peter cursist Duits