Navigatie overslaan
3 mei 2024

Kwart werk­gevers omarmt zij-instromers

Verbreding procesoperator

In een tijd waarin de arbeidsmarkt sneller verandert dan ooit tevoren, is het belangrijk om je bewust te zijn van nieuwe trends. Recent onderzoek, uitgevoerd door UWV onder meer dan 4.000 werkgevers, toont aan dat één op de vier werkgevers zij-instromers verwelkomt. Maar liefst drie op de tien werkgevers staan open voor deze mogelijkheid. Wat drijft deze ontwikkeling en wat betekent dit voor de toekomst van werk?

Scholing als springplank

Voor werkgevers bieden zij-instromers een goede kans om in te spelen op de uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt. Zij-instromers zijn ervaren professionals die een carrièreswitch maken naar een nieuwe sector. Vaak vereist deze overstap echter aanvullende scholing om aan de eisen van de nieuwe functie te voldoen. Stel je bijvoorbeeld een secretaresse voor die de sprong waagt naar de zorg. Een dergelijke stap vereist natuurlijk bepaalde kennis en vaardigheden.

Motivatie en potentie als drijvende krachten

De voornaamste drijfveren voor werkgevers om zij-instromers aan te nemen zijn motivatie en potentieel. Vooral in sectoren met krapte op de arbeidsmarkt, zoals zorg en onderwijs, spelen deze factoren een doorslaggevende rol. Het vinden van geschikte kandidaten die voldoen aan de opleidingseisen blijkt een uitdaging te zijn. 

Tijd en ruimte voor omscholing

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, vereist het omscholen van zij-instromers tijd en aandacht van werkgevers. Soms kan de aard van het werk de opleiding voor de nieuwe functie onnodig lang of kostbaar maken. Sommige werkgevers zijn hierdoor wat terughoudend. Duidelijke afspraken over de verwachtingen en verplichtingen, zoals de minimale dienstverbandperiode na afronding van de opleiding en terugbetaling van studiekosten bij vroegtijdig vertrek, zijn dan essentieel.

Toekomstbestendig in de arbeidsmarkt

Het onderzoek, uitgevoerd tussen 25 september en 4 december 2023, omvatte een diverse groep werkgevers uit bijna alle sectoren. Het biedt inzicht in de cruciale rol van zij-instromers in een dynamische arbeidsmarkt en benadrukt de noodzaak voor DNA Next om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen.

Voor meer informatie en een diepgaande analyse van het werkgeversonderzoek over zij-instromers, download het volledige onderzoeksrapport.

DNA Next: De perfecte partner

Ben jij als ondernemer of organisatie op zoek naar nieuwe mogelijkheden om talent aan te trekken en je team te versterken? Overweeg dan eens de voordelen van samenwerken met DNA Next voor zij-instroom en omscholingstrajecten. Wij bieden maatwerkoplossingen voor zij-instroom en omscholingstrajecten die perfect aansluiten bij de behoeften van jouw bedrijf of organisatie. Ons praktijkgerichte aanbod is ontworpen om de overgang naar een nieuwe carrière soepel te laten verlopen en de potentie van zij-instromers optimaal te benutten.

Met DNA Next als partner krijg je toegang tot een breed scala aan opleidingen en cursussen in diverse vakgebieden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw organisatie klaar is voor de toekomst door te investeren in de ontwikkeling van nieuw talent én bestaande medewerkers.

Klaar om de volgende stap te zetten en te investeren in de toekomst van jouw organisatie? Neem vandaag nog contact op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.